Omega-3 w leczeniu depresji

Japończycy strasznie dużo palą papierosów. Mimo to średnia długość życia w Japonii jest jedną z wyższych na świecie. Również zanotowany odsetek osób chorych na depresję jest jednym z niższych. W przypadku krajów śródziemnomorskich również średnia długość życia jest najwyższa w Europie, a zachorowania na depresję jednymi z niższych.

 

Co łączy oba przypadki?

Wysokie spożycie ryb! Ryby morskie zawierają kwasy tłuszczowe Omega-3: EPA i DHA, które mają bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Należą one do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które należy dostarczać z pokarmami – organizm człowieka najzwyczajniej w świecie nie ma zdolności ich syntezy w dostatecznej ilości. Kwasy Omega-3 są bardzo ważne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza serca i układu krążenia. Pomagają one zachować prawidłowe ciśnienie krwi oraz poziom trój glicerydów.
Omega-3 silnie wiąże się z występowaniem depresji. Naukowcy udowodnili, że jej niedobór może zwiększać ryzyko wystąpienia depresji. Kwas wchodzi w skład budulcowych komórek nerwowych mózgu, a także osłonek neuronów. Badania potwierdziły, że u wielu osób chorych na depresję już samo zwiększenie kwasów Omega-3 przyczyniło się do znacznej poprawy stanu pacjenta. Dlatego warto zadbać, by dieta była bogata w potrawy z makreli, tuńczyka, łososia. Warto jeść także dużo orzechów, oleju sojowego oraz warzyw liściastych. Najlepiej prezentuje to obrazek poniżej!

 

Lista potraw z Omega-3

Dla osób poszukujących dokładniejszej listy, poniżej znajduje się lista potraw w których możemy znaleźć Omega-3:

 

• Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony – 1.8
• Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu – 1.7
• Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu – 1.4
• Śledź atlantycki, marynowany – 1.2
• Makrela atlantycka, smażona, wędzona – 1.0
• Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony – 1.0
• Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony – 0.7
• Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony – 0.7
• Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona – 0.4
• Halibut smażony, wędzony – 0.4
• Łupacz smażony, wędzony – 0.2
• Dorsz atlantycki, smażony, wędzony – 0.1
• Małże błękitne, gotowane, parowane – 0.7
• Ostrygi, niehodowlane, gotowane, suszone – 0.5
• Muszle gotowane, suszone, gatunek mieszany – 0.3
• Małże gotowane, parowane, mieszane gatunki – 0.2
• Krewetki parowane, mieszane gatunki – 0.3

Warto mieć to na uwadze przy układaniu następnej listy zakupów!

 

Kapsułki Omega-3

Nie zawsze mamy możliwość ułożenia idealnej listy pokarmów, która zawierałaby wymienione wyżej składniki. Jest na to sposób. Alternatywą są kapsułki zawierające właśnie kwasy Omega-3. Jest bardzo wiele produktów na rynku, dlatego ciężko tu rekomendować jeden konkretny. Dostępne są w każdej aptece i zawsze można się spytać farmaceuty czy farmaceutki o rekomendację. Co więcej, cenowo są bardzo przystępne! Za opakowanie, które wystarczy na około 1,5-2 miesiące zapłacimy niecałe 20zł! Jest to naprawdę niewiele.

Oczywiście należy pamiętać, że najlepiej dostarczać Omega-3 w formie naturalnej. Jeśli jednak pojawia się z tym problem, kapsułki są jak najbardziej wskazane.